Nya Gällivare

Jag bor i Stockholm men kan inte låta bli att facineras av det som pågår i trakterna av Gällivare och Malmberget. Ni kan säkert historien. Gruvorna har skapat slukhål så hela stadsområden måste flyttas. Arbetet har pågått ett tag men det blir allt mer bråttom. Gällivare har precis som övriga Sverige bostadsbrist. Ni kanske såg programmet på SVT som handlade om detta? Det krossade bokstavligen mina fördomar om Gällivare. Tack vare gruvan är Gällivare en väldigt rik ort och det är många som vill flytta till Gällivare. Fast då var det detta med bostadsbristen. Prisökningen var helt enorm på bostäderna. Det finns så klart hus att köpa med det byggs också en hel del. Dessutom så flyttas gamla hus för att bli nya bostäder. På så vis hålls kostnaderna nere. Det är otroligt att det finns teknik att flytta hela bostadhus. Ett hus vägde hela 230 ton som fraktades i väg till en ny plats.

Jag utnämner Gällivare till Sveriges mest spännande ort, eller har ni någon utmanare? Här kan ni läsa om projektet i tidningen och här kan ni spana in bostadsmarknanden i Gällivare på HusmanHagberg. Då får ni en inblick om utbudet och vad det kostar. För Gällivare lockar många olika människor, de som gillar skotrar, naturliv och de som vill tjäna en ordentlig hacka.
hhhh

This entry was posted in teknik, arbete, Roligt and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *